VYŽIVUJÍCÍ TVŮRČÍ ŽIVOT ŽENY

 


Tvůrčí schopnost ženy je její nejhodnotnější vlastností, protože se projevuje navenek i vnitřně na každém stupni: psychickém, spirituálním, mentálním, emocionálním, ekonomickém. Pokud žena netvoří, je snadno vyvedena z míry milostnými aférami, nadměrnou pracovní zátěží, únavou nebo strachem z neúspěchu. Myslí si, že když ve vnějším světě udělá několik gest, že to skutečně něco znamená.

Někdy žena zakopne o svou vlastní neschopnost a chce, aby se něco stalo tehdy, když si to prostě bude přát; může si myslet, že pouhé vymýšlení něčeho stačí a že není zapotřebí žádné vnější zviditelnění; že cokoliv děláš, bude špatně, protože nepřemýšlíš logicky, a proto je to odsouzeno k neúspěchu. Cítí se však stejně ošizená a nenaplněná a má těžkou depresi.

Aby mohla žena plynně tvořit, musí být vnitřně očištěna. 1. Posílit se – přijímat upřímnou chválu a ocenění tvůrčího života, vychutnávat si ji. 2. Reagovat – tím se čistí tvůrčí život, provádět spoustu osobních voleb, chopit se příležitosti, reagovat s celým svým nasazením. 3. Být nespoutaný – proud tvorby nevysychá, my ho blokujeme; dát volnost svým životům. 4. Začít – máš-li strach z neúspěchu, začni, musíš-li, tedy selži, no a co? Začni znovu. 5. Chraň svůj čas – tím se odpudí škodlivé látky, řekněte, že nemáte čas, mužská stránka si umí ohlídat svou hraniční čáru.

6. Zůstaň při tom – pokračovat v činnostech, které udržují duši v pohybu, které nám dodávají křídla, našemu umění, a tak negativní komplexy budou odrazeny nebo transformovány. 7. Ochraňuj svůj tvůrčí život – bude-li nutné, ukaž své špičáky. 8. Zvládni svou skutečnou práci – vybuduj ten příbytek tepla a poznání; přetahuj svoji energii z místa na místo; trvej na rovnováze mezi suchopárnou zodpovědností a osobním nadšením; ochraňuj svou duši; nepřipusť, aby tě o tvorbu okrádaly vlastní komplexy, tví blízcí, intelektuální předsudky, povýšenost, pedagogické výmysly. 9. Rozvrhni si vyživování svého tvůrčího života – čas, příležitost, vášeň a suverenita udržují plynulou tvůrčí schopnost.

Tam, kde to, co máš, není ceněno, udělej čelem vzad a odejdi. Nesmiřuj se s tím, vyjdi ven a bojuj. Být s opravdovými lidmi, kteří nás „zahřejí“, kteří budou schvalovat a vychvalovat naši tvořivost, je pro tok našeho tvůrčího života nezbytné. Jsou-li ženy „venku v chladu“, inklinují k tomu, aby žily fantaziemi, a ne činností, cítí se nějakým způsobem vyřazeny, obtížně hledají smysl života, aby v něm byly podporovány vnitřně, přáteli, rodinou nebo společností. Ten, kdo nepodporuje tvé umění a tvůj život, nezaslouží si tvůj čas. Je to drsné, ale je to tak.

Teplo nás léčí a vyvolává v nás pocity. Musíme přenést své myšlenky na místo, kde budou podporovány. Je to obrovský krok provázející soustředění mysli: nalézt péči, potřebujeme „slunce“. Naše plány potřebují vitální podporu od vřelých lidí. Abychom něco mohli udělat, musíme se hýbat, nesmíme jen tak sedět. Musíme udělat něco, co naši situaci změní. Přátelé, kteří tě milují a mají pochopení pro tvůj tvůrčí život, jsou těmi nejlepšími slunci na světě.

Rozdíl mezi útěchou a péčí je následující: Máš-li doma květinu, která je nemocná, protože ji přechováváš v temné místnosti, a přitom jí říkáš uklidňující slova, to je útěcha. Vezmeš-li květinu a dáš ji na sluneční světlo, přidáš něco na žízeň a přitom pohovoříš, to je péče. „Zmrzlá žena“ bez péče inklinuje k neustálým denním snům a co kdyby. Probuď se! Vstávej! Ať to stojí, co to stojí, vyhledej teplo!

Dostat požehnání od někoho, koho žena respektuje, být hluboce poučena a podporována někým starším, než je sama, to všechno jsou zasvěcení, jež jsou intenzivní a jež mají svá vlastní napětí a oživení. Má-li žena zamrzlé pocity, necítí-li nadále sama sebe, nedojde-li její krev a její vášeň do krajních mezí její duše v období zoufalství, potom je život v její fantazii mnohem příjemnější než cokoliv jiného, na co by se mohla upnout.

Divoška duše vnese do mysli ženy nový život, dávajíc jí tak příležitost ještě jednou jednat za sebe. Soustředění mysli se skládá z vnímání, naslouchání a sledování směru duševního hlasu. Spěch není správný, trpělivost, klid a „kolébání“ obnovuje myšlenky.

Ženy, které běhaly s vlky